Így alakul az Alonso kontra Honda párharc
2017. augusztus 29. írta: blackraven18

Így alakul az Alonso kontra Honda párharc

Nem csillapodnak az indulatok a Honda és Alonso között. A spanyol állítja, hogy motorhiba miatt kellett feladnia a belga futamot, a japánok viszont kitartanak amellett, hogy nem volt semmi gond. Vajon ki mond igazat? Megérett az idő a szakításra?

fernando_alonso_f1_grand_prix_belgium_qualifying_-dya_2shqxax.jpg

Amikor Alonso a Hondát szidja, nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a japánok állják a spanyol fizetésének a felét, és a motort is ingyen biztosítják az angolok számára. Egy esetleges szakítással a wokingiak komoly megtakarításoktól esnének el, arról nem is beszélve, hogy fizetniük kellene a Honda felé. Ezért próbálják azt elérni, hogy a motorpartnerük sokkaljon be – ami, talán nincs is már messze –, mert így ők lennének kötelesek 200 millió dollár lelépési díjat fizetni a McLarennek. A csapat ebből pedig bőven tudná fedezni az új motor árát, és a kétszeres bajnok fizetését. Alonso szempontjából is ez lenne a legjobb opció, ugyanis a spanyol kijelentette a hétvégén, célja a legjobb csomaggal versenyezni, és nem a legjobb motorral. Utóbbi nem is valósulhatna meg, ugyanis sem a Ferrari, sem a Mercedes érthető okokból nem hajlandó erőforrást szállítani a McLarennek, az egyetlen partner pedig aki belemenne, az a Renault. 

Ez a döntés a japánok számára a végét jelentheti jelenlegi F1-es projektjüknek, ha nem találnak maguknak újabb társat. Itt jön a képbe a Toro Rosso: a tárgyalások ugyan a színfalak mögött, de még mindig folynak a két fél között, és ha a Red Bull rábólint, akkor zsinórban harmadik éve fog váltani motorbeszállítót a faenzai alakulat. Ha a csomag beválna, 2019-től vélhetően a „Nagy Bikák” is váltanának. Ezek azonban csak mind találgatások. Most ott tartunk, hogy a Honda és Alonso oda-vissza adja egymásnak a labdát, és még a spanyol vélhetően csak koholt okok miatt állt ki – akarom mondani, a japán erőforrás gyenge teljesítménye miatt –, addig előbbiek tényleg nem tudtak jelentős javulást bemutatni az elmúlt három év alatt, legalábbis az igazi erőt igénylő pályákon semmiképp.

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a kétszeres bajnoknak vannak más lehetőségei is, egyik ilyen a Williams lehet, akiknél a motor megvan, már csak a kasztnit kellene felturbózniuk a groove-iaknak. Itt jön a képbe Stroll papa pénze, aki vélhetően ezt az egész kalandot finanszírozná. Legrosszabb esetben pedig ott az IndyCar is, mint C vagy D terv, ha a Forma-1-ben nem találna magának megfelelő gárdát Alonso.

És, hogy ki helyettesítheti őt jelenlegi istállójánál? Az F3-as bajnokságot vezető fiatal tehetség, Lando Norris, akit az „új Hamiltonnak” kiáltottak ki sokan és állítólag Zac Brown, a McLaren első embere is őt favorizálja. Szponzorok szempontjából nem egy veretes név lenne a Norris-Vandoorne páros, de ha ki tudják hozni a bennük és az autóban rejlő potenciált, a jövő sztárjai közé tartozhatnak.

 

Fotó: zimbio

Írta: Sleiher Dávid 

A bejegyzés trackback címe:

https://mclarenf1fans.blog.hu/api/trackback/id/tr2612787880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása